
Kikker
In de lente en zomer hoor je ze vaak in het water. De kikkers, net zoals alle andere dieren maken deel uit van het ecosysteem en helpen deze mee in stand te houden.
​
Zo beperken ze insectenplagen, maar ook slakken staan op hun dieet. Deze andere dieren kunnen nefast zijn voor jonge plantjes in het bos.
​
Door deze dieren te eten zorgen kikkers ook weer voor organisch materiaal dat de planten dan weer ten goede komt.
​
Kikkers hebben een sterke verbondenheid met water. Ze leggen hun eieren in waterrijke gebieden, zoals vijvers, poelen en beken. Kikkervisjes voeden zich met algen en andere organische materialen in het water, wat helpt bij het handhaven van een gezonde waterkwaliteit. Bovendien kunnen kikkers zelfs als bio-indicatoren fungeren omdat ze gevoelig zijn voor veranderingen in waterkwaliteit. Door kikkers in een voedselbos te hebben, kan de aanwezigheid en het gedrag van kikkers ons waardevolle informatie geven over de gezondheid van het ecosysteem.

Damse Jan
(kweepeer)
De Damse Jan is eentje met een serieuze geschiedenis. Jan Sterken is zowat onze hofleverancier van bomen en struiken. Hij heeft zijn eigen kwekerij in Blankenberge.
​
In Damme staat er een kweepeer in de pastorietuin die ongeveer in 1870 gepland zou zijn. Jan Sterken heeft van deze boom uitzonderlijk 2 stekken mogen nemen. 1 hiervan pronkt nu in het voedselbos.
​
Wij doopten deze boom met de naam Damse Jan als eerbetoon en gemeende dankjewel naar Jan toe.